Orogeneza

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to orogeneza?

Proces nastanka planina naziva se orogeneza.

Glavni pokretač stvaranja planina kao vrstu specifičnih prirodnih fenomena jeste tektonska aktivnost koja se događa na tačno utvrđenim delovima Zemljine kore i u određenom vremenoskom periodu. To sve spade pod naučnu oblast koja se zove orogeneza.

orogeneza

Neke od definicija ovog pojma određuju orogenezu upravo kao nastajanja planinskih pojasa tektonskim delovanjem.

Nauka koja se bavi proučavanjem orogeneze naziva se geotektonika. Ipak ovu oblast proučavaju i druge srodne nauke poput geohronologije i geografije.

Etimologija kaže da izraz orogeneza potiče od dve grčke reči oro i geneza u značenju formiranje planina.

Orogeni pojasevi ili orogeni su fizičke manifestacije orogeneze. Orogen treba razlikovati od planinskog venca i predstavljaju duge, tanke delove stena koji se ističu linearnom strukturom ili takozvanim blokovima deformisanih stena.

Dobar primer za razjašnjenje ovog pojma jeste Alpska orogeneza (orogena faza koja se odvijala od gornjeg trijasa, tj. pre 245 do pre 202 miliona godina, pa do kenozoika, koji traje i danas) zahvaljajući kojoj nastaju planinski venci Alpskog pojasa. Atlaske planine, Pirineji, Alpi, Dinaridi, Balkanske planine, Tavor i Kavkaz spadaju u ove planinske vence. A tu su još i planine prema istoku: Elbus, planine Zagros, Hindukuš, Pamir, Karakorum i Himalaji.

Ponekad se obrazuju i odvojeni planinski venci kao što je Himalajska orogeneza za Himalaje, zatim Karpatska orogeneza za Karpate i td.

Ipak Alpska orogeneza spade u u jednu od tri velike faze orogeneza u Evropi a koje obrazuju geologiju izgleda današnjeg kontinenta.

Share.