Prdavac

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prdavac, šta je to zapravo? Da li ste upouznati sa tačnim značenjem navedenog pojma?

Prdavac je naziv za jednu od ugroženih vrsta ptica iz Srbije.

Iako možda na prvi pogled ne deluje tako, ali pojam prdavac predstavlja naziv za jednu od ugroženih vrsta ptica koje između ostalog žive i na našim prostorima.

Latinski naziv ove ptice po kojem je ona i poznata u svetu je Crex Crex, a ime je dobila po specifičnom načinu oglašavanja. Na našim prostorima, narod je ime ove ptice prekrstio u “prdavac”, a po tom nazivu je ptica poznata i dan danas.

Poreklom su iz Afrike, ali veliki broj njih danas živi rasprostanjen po celoj Evropi, između ostalog i u našoj zemlji. Najviše ih ima u jugozapadnom delu Srbije, a obično se gnezde u poljima i niskom rastinju. Ovo je ujedno i razlog zbog kojeg su oni ugrožena vrsta.

Naime, zbog povećanja obradive zemlje i pojave automatizacije, prdavac je izgubio veliki deo svog priorodnog staništa. Pretnja ovim pticama jesu i hemikalije koje se koriste za uništenje štetočina i korova.

Prdavcu su male ptice, sitne građe sa braon perjem. Iako se dobro kamufliraju i nisu uočljivi golim okom, oni se ipak mogu prepoznati po načinu oglašavanja koji se dosta razlikuje od oglašavanja drugih ptica.

Interesatno je da on zapravo predstavlja ljubavnu pesmu koju mužijaci koriste kako bi dozvali ženke u svoje gnezdo. Ljudima pak zvuci koje prdavac ispušta nisu ni malo zanimljivi, čak šta više prilično su iritanti jer podsećaju na brušenje kose.

Prdavci se hrane insektima, crvima, puževima, semenkama i različitim zrnevljem.

Sam pojam prdavac na našim prostorima ima i svoje preneseno značenje. Naime, u žargonskom rečniku osoba koja često ispušta gasove iz creva, tj. koja prdi naziva se prdavcem.

Share.