Ortoped

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je ortoped? Koje značenje ima i kada se koristi navedeni pojam?

Doktor čija je medicinska specijalnost proučavanje, sprečavanje i lečenje bolesti, deformacije i povede sistema za kretanje, naziva se ortoped.

Čak i ako se preterano ne razumete u medicinu verovatno Vam je poznat pojam ortoped koji ima nešto veću primenu na našim prostorima.

Sam termin ortoped potiče iz grčkog jezika, preciznije od reči orthnos, što znači ravan, uspravan. Ortoped je naziv za specijalistu ortopedije, odnosno doktora čija je medicinska specijalnost proučavanje, sprečavanje i lečenje bolesti i deformacije sistema za kretanje.

Najpre se pojam ortoped koristio da označi lekara koji se bavi lečenjem deformacija nastalih kod dece, a kasnije ovaj pojam dobija nešto šire značenje, pa se sada ortoped bavi lečenjem kako dece, tako i odraslih.

Ortopedi se bave dijagnostikovanjem bolesti, koje se sastoji od anamneze, kliničkog pregleda, laboratorijske i radiološke pretrage, kao i drugih ispitivanja. Oni pored neoperativnih, primenjuju i operativne zahvate, poput hiruških operacija koje se obično sprovode na tetivama, zglobovima, krvnim žilama i koži.

Bitno je istaći da jedan od najzahtevnijih operacija koje sprovode ortopedi jeste amputacija, koja predstavlja hiruški postupak uklanjanja nekog organa ili dela organa (ruke, noge, stopala …)

Share.