Konsalting

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je konsalting? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Konsalting predstavlja davanje stručnih saveta u oblastim poput projektovanja, tehnologije itd.

Sve češće smo u prilici da čujemo izraze poput “biznis konsalting”, “konsalting usluge” ili “marketing konsalting”, a koliko nas je zapravo upoznato sa značenjem pojma konsalting?

Sam termin konsalting dolazi nam iz engleskog jezika, preciznije od reči consulting, što znači savetodavni. Shodno tome, logičan je zaključak da konsalting predstavlja davanje saveta u određenim oblastima.

Konsalting se koristi u poslovnom svetu kako bi označio preduzeća koja pružaju takozvane konsalting usluge, odnosno ona daju savete i stručna mišljenja koja su neophodna svakoj poslovnoj organizaciji. Ova preduzeća se nazivaju konsalting preduzeća i u njima  radi niz specijalizovanih stručnjaka.

Njihov osnovnni zadatak jeste da usmeravaju na oblasti i zadatke koji se moraju ispuniti kako bi se usaglasili sa internim ciljevima organizacije. Uporedo sa tim oni moraju detaljno pojasniti te zahteve i aktivno učestovati u razvoju procedura, izradi dokumentacije i tome slično.

Konsalting je izuzetno značajan, naročito u fazama razvoja i unapređenja poslovanja. Reč je o vrsti putokaza za preduzeća i organizacije koje nemaju dovoljno infomacija, znanja ili kadrova o određenoj oblasti.

Share.