Kognicija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kognicija predstavlja spoznaju stvarosti koje se zasniva na čovekovom mišljenju I iskustvu. To je reč latinskog porekla, koja označava saznanje, opažanje, prepoznavanje, prosuđivanje I zaključivanje.

Veze između spoznaje umom I spoljašnjeg sveta bile su predmet debate među filozofima još od Antike. Suština kognicije je rasuđivanje, koje se dešava kada se određeni objekat prepoznaje kao različit od drugih objekata. Um se bavi prošlim iskustvima I predviđa ono što će se tek dogoditi.

Kognicija

Kognicija zavisi, pre svega od opšteg stanja organizma, a pre svega centralnog nervnog sistema. S godinama, stvaraju se poremećaji u njemu, mozak se smanjuje I gubi vitalnost, pa je I stepen opažanja I prosuđivanja manji.

Kogniciju u velikoj meri, možemo poboljšati pravilnom ishranom, suplementizacijom I lakom fizičkom aktivnošću. Centralnom nervnom sistemu prija kiseonik, koji dobija u većoj meri usled fizičke aktivnosti, prijaju omega masti, cink, B vitamin, naročito B17, vitamin E.

Hranite se zdravo, konzumirajte suplemente, sebi odredite obaveznu šetnju, po mogućstvu brzim hodom – I ne brinite. Vaš mozak, a samim tim I mogućnost kognicije neće biti ugroženi.

Share.