Fama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je fama? Šta znači kada kažemo da je neko “digao preveliku famu”?

Neproverena, najčešće i netačna priča ili vest, naziva se fama.

Još jedan u nizu izraza koji ima veliku primenu na našim prostorima jeste pojam fama. Ono što je posebno interesanto vezano za ovaj pojam, jeste da veliki broj iako redovno koristi ovu reč nema pravilnu percepciju o njenom značenju.

Sam termin fama na naše prostore došao je iz latinskog jezika, gde se fama koristi da označi “glas koji se prenosi”.

Osnovno značenje termina fama jeste neproverena, a najčešće i netačna vest, odnosno priča. Obično je fama sinonim za glasinu, zao glas ili govorkanje o određenoj osobi. Primer za to bila bi sledeća rečenica: “Oko njegovog obrazovanja digla se velika fama”.

Fama se takođe upotrebljava da označi reputaciju, odnosno mišljenje o nekome na osnovu glasina i priča koje postoje o njemu.

U mitologiji Fama je naziv za kćerku boginje Geje, koja predstavlja oličenje lažnih vesti i glasina. Ona je širila paniku među narodom i uterivala strah u ljudima širom sveta. Izgledala je poput strašnog pernatog nemana koji je imao dugačka krila i brze i jake noge.

U saobraćajnoj terminologiji izraz fama označava poseban tehnički uređaj koji se koristi za merenje i dokumentovanje brzine kretanja vozila. Ovaj uređaj koristi se svuda u svetu kako bi omogućio snimanje saobraćajnih prekršaja. On sadrži digitalni video zapis sa tačnim vremenom, lokacijom i brzinom kretanja.

Share.