Ceremonija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je ceremonija? Šta znači obaviti neku ceremoniju?

Ceremonija predstavlja formalan čin ili niz činova koji su propisani u različitim važnim i svečanim prilikama.

Pojam ceremonija datira još od davnina kada su ljudi davali smboličnu snagu pojedinim dogđajima kao što su rođenje, dobra setva i tome slično. Ceremonije se obavljaju i dan danas, a šta tačno znači obaviti ceremoniju možete pročitati u sledećim redovima.

Ako ovaj termin posmatramo sa etimologijske strane videćemo da je on na naše prostore stigao posredstvom latinske reči caerimonia, koja potiče iz eturskog i njeno doslovno značenje jeste “verski obred”.

Iako je ceremonija najpre korišćenja da označi različite verske obrede vremenom se njeno značenje proširio pa je svaki formalan čin koji se primenjivao u svečanim prilikama nazivan ceremonijom.

Dakle, ceremonije se priređuju prilikom dodela diploma, odličja i nagrada, venčanja, rođenja, sahrana, diplomatskih primanja itd. One postoje kod svih velikih oranizacija poput vojske, policije, fakulteta, ali i kod neformalnih grupa.

Obaviti ceremoniju znači prirediti neku svečanost u čast određenoj osobi, grupi osoba, događaju… Gotovo uvek se održavaju uz prisustvo većeg broja ljudi, iako to nije pravilo.

U moderno vremene ceremonije se obično održavaju kao formalni prijemi koji su gotovo uvek povezani sa hranom i pićem.

Na našim prostorima pojam ceremonija koristi se i da označi preterano naglašenu uglađenost i učtivnost u komunikaciji.

Share.