Jodlovanje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jodlovanje, šta je to zapravo? Koje značenje ima ovaj pojam?

Poseban način narodnog pevanja bez teksta nalazi se jodlovanje.

Pevanje i uopšte muzika predstavljaju aktivnosti koje su zajedničke svim narodima, te nas ne treba čuditi veliki broj različitih žanrova koji postoji u svetu. Kao što znate, obično je za pevanje određene pesme neophodan tekst, a da li ste bili u prilici da čujete pevanje bez teksta?

Reč je o posebnoj vrsti narodnog pevanja bez teksta koja potiče iz Nemačke, a koja je pretežno raširena u alppskim državama, tačnije u Austriji, Soveniji i Švajcarskoj. Osim ovih zemalja, joldovanje je rašireno i u Rumuniji, Poljskoj, Tajlandu, na Kavkazu, Javi, Indoneziji, Maleziji i kod afričkih Pigmejaca.

Ako posmatramo pojam jodlovanje sa strane etimologije, videćemo da je on potekao od nemačke reči jodelin koja ima značenje “izgovarati slog jo (yo)”. Reč je o pevanju, gde pevač učestano prelazi iz prirodnog glasa u faleset pevajući vokal jo, ali i njemu srodne vokale poput io, iu, ju itd. Kod jodlovanja napevi se zasnivaju na velikim skokovima i razdvojenim akordima.

Pevač koji koristi tehniku jodlovanja se velikom brzinom prebacuje iz niskog registra u visoki registar koji se peva punim glasom ili falestom.

Ono što je posebno zanimljivo, to je da u Sjedinjenim Američkim Državama od 1924-e godine raste popularnost ove tehnike pevanja, koja dostiže svoj vrhunac 1940-te godine, kada veliki broj američkih izvođača na svojim albumima pored ostalih pesama snima i jodlovanje. Ono što je još zanimljivije jeste činjenica da samo deset godina kasnije, jodlovanje postaje prava retkost u ovoj državi.

Share.