Raketdrom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Raketodrom, šta je to? Šta znači i u koje se svrhe upotrebljava ovaj pojam?

Mesto za postavljanje, pripremu i lansiranje raketa naziva se raketodrom.

Iako nije toliko čest u svakodnvenoj komunikaciji na našim prostorima, sigurno ste do sada bili u prilici da čujete za pojam raketodrom. A da li znate koje je njegovo značenje?

Svi mi dobro znamo šta su rakete i za koje se svrhe upotrebljavaju. Mesto sa kojeg se lansiraju ili na koje sleću rakete i druge svemirske letilice naziva se raketdrom. Može se reći da ono što je za brod luka, za raketu je raketodrom.

Sam termin potiče iz grčkog jezika i predstavlja kovanicu reči raketa i drom. Obično se ovaj termin koristi kada se govori o mestu sa kojeg se letilice lansiraju u orbitu oko Zemlje ili na međuplanetarne trajektorije, dok se termin svemirska luka koristi za opis mesta sa kojeg se letelice lansiraju u suborbitalne trajektorije.

U okviru raketodroma se obično nalazi i stanica za praćenje koja prati raketu tokom leta i prima njenu telemetriju. U velikim raketodromovima se nalazi više od jednog lansiranog kompleksa koji se definiše kao mesto prilagođeno za poletanje jednog tipa “rakete – nosača” i može imati više lansiranih rampi.

Obično se u okviru raketodroma nalazi i staza za avione koji opslužuju ovaj objekat. Oni se koriste za transport svemirskih letilica, veštačnih satelita i druge neophodne mašinerije.  Ove staze služe i za povratak letilica iz svemira.

Raketodromovi su se pojavili sredinom 20-og veka, i to najpre u okviru Sovjetskog Saveza. Naziv ovog raketodroma bio je Bajkonur i najpre je korišćen za testiranje projekila. Nakon samo tri godine od zvaničnog otvaranja ovaj objekat je lansirao satelit “Sputnjik – 1″koji je ujedno bio i prvi veštački satelit uspešno postavljen u orbitu oko zemlje.

Ubrzo i Sjedinjenje Američke Država su izgradile svoj raketodrom kod Kejp Kanaverla na Floridi. Danas postoji više raketodromova, a većina njih predstavlja nadograđene vojne baze. Preporuka je da se oni nalaze na obali mora ili okeana kako bi odbačeni stepeni rakete se prizemljili na površinu vode, a ne na kopno gde uvek postoji veća šansa da će pogoditi neko naseljeno mesto.

Raketodromovi se obično prave veoma velikih dimenzija, pa čak I ako dođe do eksplozije rakete pri poletanju, ne postoji mogućnost da se ugroze ljudski životi.

Share.