Zgrafito

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zgrafito, šta je to zapravo? Koje je značenje navedenog pojma?

Slikarska zidna tehnika kojom se dekoriše fasada spoljašnjosti zgrada naziva se zgrafito.

Osim ako vas preterano ne zanima slikarstvo, verovatno niste upoznati sa značenjem poma zgrafito. Ipak, ako ste negde čuli za ovu reč i zanima Vas šta znači, na pravom ste mestu.

Većina nas svakodnevno je u prilici da viđe zgrafito kada ide do prodavnice, prijateljice, na posao, u školu ili do oblilžnje prodavnice. Većina ljudi nije informisana o ovoj slikarskoj tehnici, zbog čega joj i ne pridaje poseban značaj.

Zgrafito se definiše kao slikaska zidna tehnika koja je nastala u doba renesanse kada su masovno počeli da se dekorišu spoljašnji zidovi zgrada. Zgrafito je pored toga upotrebljavan i za brojna likovna rešenja u enterijeru. Pre svega, reč je o modernoj tehnici koja je nastala u Tirolu u Italiji, odakle se munjevitom brzinom raširila po celoj evropi.

Etimiloški posmatrano sam pojam zagrafito potekao je od italijanske reči sgraffiare u značenju grebsti, grebati, grebanje.

Sam postupak korišćenja zagrafito tehnike veoma je sličan fresko slikarstvu. Dakle, nakon što se napravi smesa maltera, na nakvašeni zid nanosi se redak malter koji se sastoji od tri dela peska i jednog dela kreća. Kada se on prosuši, stavlja se drugi sloj nešto gušćeg maltera koji je dosta deblji i uglačava se grubo. Nakon toga, dodaje se pesak sa intezivnom bojom, koji se uglačava mistrijom.

Četvrti sloj maltera ne sadrži nikakvu boju, već isključivo pesak i kreč i ujedno ovo je poslednji sloj po kojem se gravira. Nakon što se izgravira neki crtež sa adekvatnim alatima koji se upotrebljavaju u vajarstvu, on se i iseca kako se ne bi zadržala voda koja bi zimi kada tempereature znatno padnu mogla da izazove oštećenja.

Share.