Zihernadla

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je zihernadla? Sazanajte tačno značenje ovoga pojma.

Zihernadla je dvokrakra igla osigurača, kod nas poznatija i kao skopačanica, spučanica, zakačka.

Verujem da svako od nas poseduje zihernadlu iako možda ne zna šta ova reč znači. Naime, ona je deo gotovo svakog pribora prve pomoći i nezaobilan deo krojačkog pribora svake žene, a pored toga koristi se i kao aksesoar. Da li Vam je sada malo jasnije šta znači pojam ziherdnadla?

Etimološki posmatrano pojam zihernadla je pozajmljenica iz nemačkog jezika koja se prilično ustalila na našim prostorima. U našem jeziku zihernadla ima značenje skopčanice, spučanice, zakačke. Reč je o dvokrakoj igli osigurača koja predstavlja pribor široke namene.

U našem jeziku uglavnom se kaže zakačka, ali poslednjih godina sve više se koristi izraz zihernadla. Što se tiče njenih odlika karakteriše je prost mehanizam koji se bazira na sistemu opruge. Sa jedne strane se nalazi kopča, a sa druge strane šnala sa iglom, oprugom i zaštitnim delom. Opruga služi za pričvršćivanje i skidanje zihernadle, dok je uloga kopče u pravilnom pričvršćivanju igle za materijal.

Zihernadla se pravi od različitih materijala tvrđe strukture. Obično je reč o legurama metala ili čelika. Mogu se javiti u različitim veličinama, bojama i oblicima.

Zihernadla ima veoma široku primenu, a najčešće se upotrebljava kako bi se povezali delovi tkanine, obično je u pitanju odevni materijal. Mogu se koristiti i kao zakrpe, aksesoari, nakit, alat za pričvršćivanje beževa ili svadbenih cvetova na odelo. Zanimljivo je da je poslednjih godina crtanje prtreta pomoću zihernadle je postalo pravi svestski trend.

Pronalazač zihernadle je mehaničar Valter Hant iz Njujorka koji je držao patente za penkalo, oštrač noževa, pušku mašinu za šivenje i mnoge druge stvari. Interesantno je da je zihernadlu izumeo razmišljajući kako da vrati dug od 15 dolara jednom prijatelju. Naime, razmišljajući on je u rukama vrteo žicu od 20 cm i odjednom u glavi mu je sinula sjajna ideja – igla koja bi imala oprugu i kopču za zaštitu prstiju.

On je svoj izum i patentirao 10-og aprila 1849-te godine, a nešto kasnije ga i prodao za 400 dolara kompaniji „W.R Grace and Company“, koja je zaradila milione na njemu.

Share.