Uniforma

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 Uniforma, šta je to? Šta znači pojam uniforma, a šta znači uniformisati?

Identična odeća koju nose pripadnici neke organizacije naziva se uniforma.

Poslednje decenije mnogo se priča o školstvu, a jedna od vodećih tema jeste i uniformisanje učenika. I dok su jedni za uvođenje uniformi, a drugi protiv, nas zanima da li ste upoznati sa tačnim značenjem pojma uniforma?

Uniforma se definiše kao identična odeća koju nose pripadnici neke organizacije. Reč je o posebno pravljenoj odeći koja ističe određenu organizacionu grupu, po tome što svi njeni članovi nose istu odeću. Takođe, odeća može prikrivati individualnosti koje postoje unutar grupe, dajući poseban naglasak na povezanost članova unutar nje.

Ako pojam uniforma posmatramo sa etimološke starne videćemo da je on na naše prostore stigao posredstvom nemačke reči uniform, koja potiče od latinske reči uniformis, što znači biti formalno obučen. Uniforma je ništa drugo do strogo i tačno propisana tkanina koja javno pokazuje pripadnost nekoj profesionalnoj formaciji.

Posmatrano kroz istoriju najpre su se pojavile vojne uniforme, čija je osnovna namena bila da vojnike zaraćenih strana učini vidno prepoznatljivim, kao i da zaplaši neprijatelje.

Danas, uniforme obično nose orgnizacije poput vojske, policije, hitne pomoći i službe za vandredne situacije, ali brojna su i preduzeća čiji zaposleni su u obavezi da nose uniforme. Takođe, u nekim školama postoji i đaka uniforma koja treba da podstakne osećaj pripadnosti školi.

Naravno da će sama struktura uniforme zavisiti od toga za koju se organizaciju pravi. Mogu se javiti u više različtih boja i praviti od različitih materijala, ali svaka uniforma bi morala da bude funkcionalna, udobna i da pruža visok stepen pokretljivosti.

Uniformisati neka lica znači izjednačiti ih, odnosno dati im istu odeću da obuku.

Share.