Oponiranje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je oponiranje? Koje je tačno značenje ove reči?

Oponiranje je glagolska imenica od pojma oponirati i ima značenje protiviti se ili suprostavljati nekome.

Oponiranje je reč koja se poslednjih godina sve češće može čuti na našim prostorima. Retko kada čemo čuti da se pojam oponiranje upotrebljava u ovom obliku, jer uglavnom se koristi kao glagol.

Termin oponiranje predstavlja glagolsku imenicu izvedenu od reči oponirati i ima značenje suprostavljanja nekome. Ovi termini se koriste kada želite da izrazite protivljenje kome ili čemu, osporavanje ili prigovaranje.

Ako ovaj pojam posmatramo sa etimološke starne videćemo da je on na naše prostore stigao posredstvom nemačke reči opponiren, koja potiče od latinske reči opponere, što znači postaviti, suprostaviti.

Dakle, oponiranje se koristi kada imamo dve sukobljene strane, da izrazi protivljenje, osporavanje, negodovanje i prigovarane jedne strane, a upućeno drugoj strani. Najčešće se upotrebljava u politici da izrazi protivljenje jedne političke stranke u odnosu na drugu, obično je reč o vladajućoj stranci i opoziciji.

Oponirati znači i staviti ili stavljati nasuprot i činiti napomene ili upadice. U tom smislu najčešće se može čuti prilikom suđenja gde imamo dve sukobljenje stranke, a kao što je svima već dobro poznato, sudjenje retko kad prođe bez davanja upadica, prigovora, zameranja, odnosno bez oponiranja.

Share.