Inteligencija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je inteligencija? Šta znači inteligentan, a šta pojam intelekt?

Urođena sposobnost pravilnog razumevanja stvari i pojava u životu i svetu naziva se inteligencija.

Koliko smo samo puta bili u prilici da čujemo da se komentariše nečija inteligencija? Interesantno je da ono što je za jednu osobu inteligentan čovek za drugu ne mora da bude. Jasno je da svi mi imamo drugačije kriterijume kada je klasifikovanje inteligencije u pitanju, a da li znate kako se definiše ovaj pojam u psihologiji i drugim naučnim disciplinama?

Etimologija nas uči da je sam pojam inteligencija potekao iz latinskog jezika, od reči intellectus, što znači razum, um, odnosno sposobnost shvatanja i poimanja.

Po definiciji koja se koristi u brojnim naučnim disciplinama, inteligencija predstavlja mentalnu osobinu koja se sastoji od više sposobnosti: učenja iz iskustva, adaptiranja na nove situacije, shvatanje i razumevanje novih situacija i korišćenje stečenog znanja u interakciji sa orkuženjem.

Jednostavnije rečeno urođena soposbnost pravilnog razumevanja stvari i pojava u životu i svetu naziva se inteligencija. Ona je urođenja i predstavlja jednu od karakteristika nervnog sistema.

Inteligenciju je moguće meriti različitim testovima, a interesatno je da visoka inteligencija ne mora nužno da znači da će osoba koja je poseduje biti uspešna u životu. Naime, pored inteligencije postoje i drugi brojni faktori koji utiču na nečiji prosperitet.

Ono gde mnogi greše jeste razlikovanje pojma intelekt i inteligencija. Naime, reč je o pojmovima koji imaju potpuno isto značenje.

Ako za nekoga čoveka kažemo da je inteligentan, to znači da je on sposoban za pravilno razumevanje pojava i stvari u životu, odnosno da je mudar i pametan.

Share.