Podmukao

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Često čujemo da je neko podmukao, da je nešto urađeno na podmukao način ili da je neki bol podmukao… Šta to znači?

Doslovno, pojam podmukao kao pridev, znači: pokvaren, podao, licemeran.

Na žalost, mnogo je reči koje su sinonimi za pridev podmukao, koji ukazuje na negativne osobine,  pa tako u rečnicima možemo naći sledeća objašnjenja: iskvaren, sračunat, proračunat, zločest, zloban, opak, zajedljiv, pakostan, zao, bezočan, nevaljao, pogan, loš, strahovit, zloćudan, ohol, namazan, prefrigan, nepošten, dvoličan, pretvoran…

Kada je neko podmukao, obično se od njega očekuje da nas iznenadi svojim lošim postupkom, da nam “zabode nož u leđa”, zatim, da okrene leđa onda kada nam je najpotrebniji, ili da nas polako i sistemski urušava, koči, usporava, pa i upropašćava, bilo u svakodnevnim kontaktima, bilo na poslu ili čak i u porodici.

Pridev podmukao koristimo i kao odredbu za način, da objasnimo na koji način je neko nešto preduzeo. Takodje, ova reč se koristi da objasni vrsu bola pa tako poznajemo takozvani – podmukao bol.Ta fraza se obično koristi kada ne umemo da lociramo bol, kada nam je teško da objasnimo kakva je to vrsta bola, teško nam je dag a uporedimo, i uglavnom, takav bol se javlja odjednom – neočekivano.

I za bolesti kažemo da su podmukle. To su bolesti koje dugo vremena ne daju karakteristične simptome, pa ih kasno otkrijemo što može imati kobne posledice. Obično se za neke vrste kancera kaže da su podmukli, kao i za šećernu bolest, neke poremećaje štitne žlezde.

Share.