Asistolija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je asistolija? Da li ste upoznati sa značenjem ovog pojma?

Medicinski naziv za stanje bez električne aktivnosti srca, koje se elektrokardiografski registruje kao ravna linija naziva se asistolija.

Današnji programi na televiziji obiliju brojnim TV serijama koje prate život i rad doktora. Ako ne u svakodnevnom govoru, onda se sigurno gledajući jednu od ovakvih serija bili u prilici da se susretnete sa pojmom asistolija. A da li ste upoznati sa njegovim značenjem?

Po definiciji, asistolija predstavlja stanje bez električne aktivnosti srca, koje se elektrokardiografski registruje kao ravna linija i predstavlja jedan od kliničkih znakova zastoja srca, na osnovu kojeg se proglašava smrt pacijenta.

Dakle, reč je o medicinskom terminu koji je upotrebljava kada nema pulsa, odnosno kada elektrokardiogram pokaže ravnu crtu.

Odmah po utvrđivanju asistolije potrebno je sprovesti što hitnije kardio – respiratornu – cerebralnu reanimaciju, kako bi se pokušao održati protok krvi kroz srce i mozak. Na taj način bi se se uspostavila normalna električna aktivnost srca i spasio život pacijenta.

Pored ovog, postoji još jedan reanimacijski postupak poznat kao BLS, koji se sastoji od kompresije prsnog koša i udisaja usta na usta.

Stanja koja najčešće dovode do iznenade asistolije su: hipotermija, hipoglikemija, hipoksija, uzimanje tableta ili otrova, srčana tamponada, trompoza i trauma.

Share.