Mediokritet

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači reč mediokritet?

Osrednje stanje ili vrednost naziva se mediokritet.

Pozivajući se prvo na etimološka istraživanja, pojam mediokritet potiče od latinske reči mediocritas u značenju osrednji. To može biti i čovek koji ima osrednje sposobnosti i vrednosti.

Nekad se mediokritetima nazivaju i oni prosti ljudi, koji stvaraju jeftinu sliku i o sebi i o društvu, jednom rečju malograđanština.

Neproverene stvari, poluistine, nečinjenične pretpostavke stvaraju bazu za dalje širenje mediokriteta.

Na primer, štampa koja plasira informacije ne proverenog sadržaja seju mediokritet u narod i vremenom, što je vrlo ozbiljna tema, dobijamo masu koja niti misli svojom glavom niti ima izgrađen osećaj prave vrednosti. Dobijamo masu ljudi koji veruju u sve što im se servira, te slepo veruju svakom mediju.

Stara je narodna umotvorina, da o onome što se ne zna ne treba ni ptičati. Zato je osrednjost vrlo opasna pojava kako po društvo tako i za pojedinca.

Politika je odličan primer mediokriteta, o njoj raspravljaju svi od neškolovanih do obrazovanih. Svako sve zna, zato i ne čudi što se pojedini vlastodršci zadržavaju na vrhu i po dve decenije.

Kako je rekao naš poznati književnik, Matija Bećković, dugo su mediokriteti stajali u senci nekih drugih vrednosti,a sada je došlo vreme da izađu na ulice (javno da pokažu svoje neznanje, bez stida i srama).

Share.