Pijetet

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači reč pijetet?

Svojevrsna odanost ili duboko poštovanje naziva se pijatet.

I kod nas je običaj da se pokojniku odaje duboko poštovanje, a posebno to čine potomci.

Uopšte duboko poštovanje, pobožna odanost, duboka skoro detinjska čista, pa i zahvalna ljubav prema nekome ili nečemu naziva se pijetet. Takva osećanja su poput odanosti roditeljima, možda dobrotvorima, humanim ljudima, ali i prema najmilijim pokojnicima.

Tako se može objaviti posle nekih stradanja, kao što je na primer kada se obeležava Evropski dan sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima uvek se deo obeležavanja odnosi in a pijetet žrtvama takvih režima.

Takođe, interesantno je pomenuti da object zaštite kod prava na pijetet nije samo uspomena na umrlu osobu već i posmrtni ostaci pokojnika.

To pravo na pijetet, odnosno pravo pokojnika na poslednje počivalište koje preuzimaju njegovi bližnji je zabeleženo još kod ratarskih civilizacija, pa vremenom prerasta u tzv. egzistirajuće pravo na duševni integritet bliskih osoba.

Da pojasnimo, prvo na pijetet ukazuje na pravo za osećaje osoba bliskih pokojniku. I ovde se radi o odgovarajućoj pravnoj zaštiti, s obzirom da osećanja može lako da povredi društvo ili odgovorna lica koja ne vode dovoljnu brigu o ostacima pokojnika, a koji je bio član toj društva tj. pripadao toj državi.

Premda su to jako osetljive stvari, jer se radi o osećanjima a ne o materijalnim stvarima i ovde je pravna nauka učinila svoje u interesu osoba koje su najbliže pokojniku.

Share.