Baktrija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je baktrija?

Baktrija je naziv za drevnu državu koja se nalazila u Južnoj Aziji.

Pojam baktrija izuzetno je redak, zbog čega je mali broj ljudi čuo za njega, a još manji broj zna njegovo značenje.

Sam termin Baktrija potiče od perskiske reči Bâkhtriš, što znači Baktrija ili Baktrijana i predstavlja naziv drevne države koja se nalazila u Južnoj Aziji.

baktrija

Baktrija je bila pozicionirana između tadašnjeg Hindukuša i Amu Darje, a današnjeg Avganistana, Tadžikistana i Uzbekistana. Glavni grad ove države bio je Baktra, danas poznatiji kao Balh.

Od 6-og veka Baktrijom je vladala iranska dinastija Ahemendia, a tokom 7-og veka ona pada trajno pod muslimansku vlast. Ova država pune dve godine pružala je otpor vojsci Aleksandra Velikog, ali je 328-e godne pre nove ere ipak pala pod njegovu vlast.

Poznata je kao zemlja u kojoj se rodio i razvio zoroastriam, a dugi niz godina predstavljala je važnu raskrsnicu kopnene trgovine, religije i umetnosto.

Što se tiče stanovništva koje je živelo u Baktriji, oni su bili iranskog porekla. Najpre, na ovim prostorima su živeli nomadi, a zatim stočari.

Baktrija je čak dva puta razorena do temelja. Prvi put to je uradio Džingis – kan 1223-e godine, a drugi put tartarski emir Timur u 14-om veku.

Share.