Transudat

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to transudat

Serozna tečnost iz krvnih sudova naziva se transudat.

Cirkulacija je proces u organizmu koji je dosta komplikovan jel povlači i zavisi od mnogih faktora. Svaki drugi čovek ima neki od mnogobrojnih problema koi su u vezi sa cirkulacijom krvi. Jedan od njih je i transudat.

transudat

Zbog poremećaja u cirkulaciji telo luči određenu seroznu tečnost (serum slična sukrvici) iz krvnih sudova i ona se naziva transudat. Transudat je po fizičkom izgledu bistra i žućkasta tečnost.

U medicini se transudat definiše kao neupalna međućelisjka tečnost koja sadrži veoma malo belančevina. Nauka kaže da da ova tečnost spade u ultrafiltrat krvne plazme, a sastoji se najviše od vode i otopljenih elektrolita.

Transudat je posledica vrlo čestih patoloških, tačnije patofizioloških poremećaja a najčešće se javlja zbog otežanog protoka krvi.

Može se reći da je transudat produkt tzv. procesa transudacije. Medicinskim rečnikom objašnjeno to je proces hidrodinamičkih sila koje utiču da tečnost prođe kroz membranu ili da izađe iz krvi. Ona se dalje nakuplja u međućelijskim ili telesnim šupljinama. Zato proces transudacije nastaje usled poremećaja hidrostatskog i osmotskog pritiska, tačnije kada se prvi pritisak povećava a drugi smanjuje.

Share.