Troglodit

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Troglodit

Značenje reči troglodit

Stanovnik pećine naziva se troglodit.

Ako krenemo od porekla same reči, trogloditi na grčkom (τρωγλοδύτης) označvaju stanovnike pećine. Najčešće se pod izrazom troglodit misli na ljude koji žive u pećinama ili podzemnim prostorima.

U antičko doba trogliditi su bili plemenski ljudi koji su živeli u pećinama. Najbrojniji su bili na obalama Crvenog mora, Arabije, Indije ali i na drugim teritorijama.

Pojam troglodit se ne retko vezuje za primitivne ljude, niskog stuplja obrazovanja i kulture, grubljih kontura lica i necivilizovanog ponašanja. U pogrdnom značenju čak se termin troglodit koristi kao sinonim za specifičnu vrstu ljudi, zaluđenike i čudake koji najviše vole da žive i rade u mračnim ćoškovima.

Troglodizam se kao period razvoja ljudske civilizacije, odnosno kao evolutivna era vezuje za paleolitsko doba (starije kameno doba) i tadašnja najčešća praksa bila je stanovanje u pećinama.

I danas je dosta neistraženih delova na planeti, te primitivan stil života još uvek, nažalost, postoji. Takva područja, gde žive mnoga primitivna plemena, postoje još uvek u Australiji i Maleziji i to uglavnom u pećinama. Ipak, kod većine ovih plemena radi o zaklonima izdubljenim u steni, ne o klasičnom životu u pećini.

Pri spominjanju plemeskih nerazvijenih zajednica sigurno ćete pomisliti i na Afrička plemena, što i jeste praksa kod brojnih Berberija u severnoj Africi koji takođe i danas žive u ovakvim zaklonima.

Share.