Invetivnost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Invetivnost

Izraz inventivan potiče od latinske reči inventire u značenju pronaći.

Tako je onaj ko je inventivan ustvari pronalazački, dosetljiv, pa čak i duhovit.

Prema mnogim određenjima inventivnost se odnosi na maštovite i snalažljive osobe, sa posebnim pronalazačkim darom. Takve osobe imaju spsobnost invencije, obdarene su za pronalaženje novih stvari, svojevrsni dovitljivi izumitelji.

Takođe i u engleskom govornom području za neki izum, otkriće, pronalazak, za domišljatost koristi se reč “invention”.

Najjednostavniji primer inventivne osobe jeste Nikola Tesla, koji je izumeo naizmeničnu struju naspram dotadašnje jednosmerne (1893. god.), svetlo, dokazao da se rendgenski zraci mogu koristiti i u medicini kao i za mnoge druge naučne eksperimente. Zatim Teslino otkriće radija, daljinskog upravljanja (1898. god.), električnog motora, robotike, lasera, bežične komunikacije i neograničene energije.

Inventivnost je sposobnost za stvaranje novih ideja, kao i za rešavanje nekih problema na nov (do tad neotkriven, nepostojeći) način, koji je obično bolji i praktičniji od prethodnog. Sklonost ka inventivnosti imaju umetnici, naučnici, inovatori. Uvek su ljudi bili skloni izumima i novim pokretačkim idejama koje menjaju svet iz korena. Tako istorija beleži velike izume poput: pravljenja kompasa (između 9.i 11.veka, Kinezi), zatim presa za štampanje (Gutenberg 1440.god., kao najvažniji trenutak u istoriji obrazovanja), pa pravljenje motora sa unutrašnjim sagorevanjem, prvog telefona, sijalice, penicilina, kontracepcije, stvaranje komunikacione mreže koja spaja računare-interneta (1960. god. Lorens Roberts) i td.

Share.