Afekat

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to afekat?

Afekat se definiše kao jako osećanje koje većinom nailazi odjednom, iznanada i traje jako kratko, ali za to vremene dostiže toliku jačinu da gotovo zavlada svešću čoveka.

Da li ste čuli za pojam afekat? A znate li koje je njegovo značenje?

afekat

Svi mi ponekad kažemo ili uradimo nešto u afektu. Afekat je toliko česta pojava da nam se dešava dosta češće nego što smo i sami svesni.

Sam termin afekat označava strast, uzbuđenje i razjarenost. Afekat jeste napeto stanje u kojem se nalazi psiha čoveka i obično traje jako kratko.

Po definiciji afekat predstavlja jako osećanje koje većinom nailazi odjednom, i traje veoma kratko, ali za to vreme dostiže toliku jačinu da gotovo zavlada svešću čoveka.

U nekim slučajevima termin afekat ima potpuno isto značenje kao i pojam emocija, te izrazi afektivni i emocijalni život imaju potpuno ista značenje. Ali, u većini slučajeva afekat se odnosi na emocionalni doživljaj koji se naglo javlja, ima jak intezitet i veoma buran tok.

Primera radi paničan strah koji se javlja predstavlja jedan vid afekta, ali i razjareni i neobuzdani bes. Već sada je jasno da osoba koja se nalazi u afektivnom stanju gubi samokontrolu i razumno ponašanje, što dovodi do toga da njegovi intelektualni procesi bivaju ometeni.

Afekat se ne može kontrolisati i bitno je istaći da zavisi od osobe do osobe. Dakle, ne postoji univerzalno afektno stanje, već ono zavisi od životnih iskustva i situacijama u kojima se pojedinac nalazi. I dok neki događaji kod jedne osobe izazivaju bezosećajnost, kod druge osobe ti isti događaji mogu izazvati veoma jako afektivno stanje.

Share.