Vlasulja

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je vlasulja?

Vlasulja je morska životinja iz reda žarnjaka, koja izgledom podseća na morske biljke. U hrvatskoj periku nazivaju vlasuljom.

Svi oni koji letovanja provode na morima, oduvek su se plašili ujeda meduze koji ume da bude veoma bolan. Međutim da li ste znali da postoje životinje slične meduzama čiji je ujed podjednako bolan kao njihov?

vlasulja

Pojam vlasulja karakterističan je za hrvatskog govorno područje, a u Srbiji ovu reč uglavnom možemo čuti u manjim naseljima. Ako ste čuli za ovu reč, a ne znate koje je njeno značenje na pravom ste mestu.

Vlasulja predstavlja morsu životinju koja spada u red žarnjaka. Često je mešaju sa morskim biljkama jer veoma liči na njih. Nalaze se pričvršćena na morsko dno. Postoje različite vrste vlasulja, a u Jadranskom moru nalaze se smeđa i crvena vlasulja od neotrovnih i zelena vlasulja koja se smatra veoma otrovnom.

Telom je pričvršćena za tlo, a kraci ili lokve koje se nalaze na njoj lebde u vodi. Oni su ispunjeni sa otrovom, pa pri dodiru sa vlasuljom oseća se bod koja se oseti kada nas ubode osa ili pak meduza. Na koži se ubrzo pojavljuju i crveni krugovi koji liče na osip i obično traju oko nedelju dana.

Vlasulja je takođe i drugi naziv za periku odnosno kosu napravljenju od veštačkih vlasi ili tuđe kose.

Share.