Karbon

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači karbon?

Karbon je naziv za doba u razvitku Zemlje u kojem je zbog stvaranja velikih količina uglja izumrelo 70% morskih životinja. Takođe karbon je i drugi naziv za ugljenik.

Da li ste čuli za pojam karbon? A znate li koje je njegovo značenje?

karbon

Karbon je drugi naziv za ugljenik, nemetal IVA grupe koji je veoma rasprostranjen u prirodi. Međutim, kod nas se gotovo uvek koristi reč ugljenik kada želimo da iskažemo ovaj nemetal, dok se pojam karbon koristi da označi doba u razvitku naše planete.

Prema tome, karbon je naziv za doba u razvitku Zemlje u kojem je zbog stvaranja velikih količina uglja izumrlo čak 70% morskih životinja.

Period karbona počeo je pre 360 miliona godina i bitno je uticao na razvoj kopnenog načina života. Tokom njega počeo je razvoj kontinenata, razvila se šumska vegetacija i počeo je razvoj suvozemnih organizama.

Dva velika kontinetna razvila su se u karbonu – Laruzija i Gondvana. Gondvana je predstavljaja spoj današnje Južne Amerike, Afrike, Australije i Antartika, dok je Laurazija činila danšnju Aziju, Evropu i Severnu Ameriku.

Po završetku karbona životinjski svet smanjio se za 70%, ali razvili su se brojni drugi organizmi koji su živeli na novostvorenim kopnenim površinama. Nakon što je završeno doba karbona, otpočeolo je doba perma – poslednjeg perioda u paleozojskoj eri.

Share.