Ksenofobija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Znate li šta zapravo znači reč ksenofobija? Ksenofobija označava strah ili anksioznost pema strancima ii nepoznatom. U ekstremnom smislu označava čak i mržnju prema strancima. Etimološki, reč ksenofobija dolazi od grčkih reči ksenos što znači stranaci i fobos što znači strah. Pojam se, opšte gledano, upotrebjava za opisivanje straha ili mržnje prema strancima ili uopšteno, prema ljudima drugačijim od samog sebe.

U Vikipediji je navedeno da je „ ksenofobija je snažna iracionalna mržnja i nepoverenje prema strancima i njihovim vrednostima, običajima i navikama. Ona se „hrani“ etičkim i verskim predrasudama, rasizmom, nacionalizmom i šovinizmom“.

Ksenofobija

Postoje dva glavna objekta ksenofobije:

Prva je grupa građana u društvu koja se po nekom kriterijumu smatra izdvojenom (nedavni doseljenici, mada može biti userena i prema grupi koja je deo društva već stolećima). Ovaj vid ksenofobije može prouzrokovati nasilne reakcije, a krajnji vid mu je genocid.

Drugi oblik ksenofobije je primarno kulturalni, a objekti ksenofobije su kulturalni elementi koje smatramo stranima. Ovaj oblik ksenofobije ne izaziva nasilje među ljudima, no može prouzrokovati političke kampanje za kulturnu ili jezičku čistoću.

Treba napomenuti da se rasizam ponekad opisuje kao oblik ksenofobije.

Share.