Nanotehnologija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to nanotehnologija?

Interdisciplinarna nauka koja proučava fizičke, hemijske i biološke osobine molekula i atomskih čestica naziva se nanotehnologija.

U medijima se često može čuti za brojna otkrića pronađenja u okviru nanotehnologije. Međutim, koliko nas zapravo zna značenje pojma nanotehnologija?

nanotehnologija

Pojam nanotehnogoija potiče od grčkih reči nano, što znači patuljak i reči tehnoglija čiji bi bukvalan prevod bio zanatska veština. Nanotehnologija se definiše kao interdisciplinarna nauka koja proučava fizičke, hemijske i biološke osobine molekula i atomskih čestica.

U sklopu nanotehnologije nalaze se fizika, hemija, biologija, nauke o materijalima i nauke vezane za tehnologiju. Ovde je odmah bitno istaći da mnogi koriste termin nanotehnologija kao sinonim za nauku i tehnologiju.

S’ obzirom da je vezana za primenu tehnologije, mnogi nanotehnologiju smatraju novom i modernom naukom, ali ona postoji još od davnina. Iako je tada korišćena da istraži brojne predmete dosta većih dimenizija, danas predmet nanotehologije su uglavnom proizvodi koji imaju veoma male dimenzije, merene u nanometrima.

Nanomaterijali su svi predmeti i čestice kojima je bar jedna dimenzija između 1 i 1000 nanometara. Dakle, nanotehnolgoija se bavi proučavanjem veoma malih stvari koje je moguće videti samo uz pomoć najjačih mikroskopa.

Svi oni koji se bave ovom naučnom disciplinom posebnu pažnju posvećuju atomima i ćelijama, naročitom onim od kojih se sastoji ljudsko telo, kako bi u budućnosti mogli da obave različite zahvate na telu bez ostavljanja ožiljaka.

Interesantno je da pristalice nanotehnologije veruju da je čak moguće i popraviti ozonoski omotač ili pak pročistiti svu vodu – a sve to ako uspeju da dospeju do srži nanočestica.

Share.