Kasta

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to kasta?

Zatvorena društvena skupina zasnovna na porodčnom nasleđu naziva se kasta.

Izraz kasta predstavlja još jednu reč koju nećemo čuti u svakodnevnoj komunikaciji. Ipak ako ste radoznali i zanima Vas koje je njeno značenje, sledi objašnjenje.

kasta

Po etimologiji pojam kasta potiče od portugalske i španske reči casta, što znači klasa, rod, pleme. Ovaj pojam najpre je korišćen u 16-om veku za indijske društvene grupe.

Kasta predstavlja zatvorenu društvenu skupinu koja je zasnovana na porodičnom nasleđu i strogoj hijerarhiji moći i uticaja. Ranije broj kasta je bilo izuzetno veliki, dok danas ovakva društva postoje samo u Indiji.

U okviru jedne kase svi njeni članovi imaju iste običaje, obrede, poreklo im je isto, kao i boja kože. Uglavnom njeni članovi se interesuju za iste nauke i zanimanja.

Na vrhu kastinskog poretka nalazio se stalež sveštenika i učitelja koji je u ovoj zajednici imao najveći ugled. Pored toga što su vodili obrede oni su bili visoko obrazovani te su se bavili i zakonodavstvom, kao i pravosudnim poslovima.

Radnici i plemstvo činili su drugu klasu koji su imali zadatak da štite zemlju od neprijatelja, a treća kasta koju je činilo arijevsko stanovništo uglavnom se bavila odgojem stoke i zemljoradnjom.

Share.