Apstrakcija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to apstrakcija?

Apstrakcija predstavlja mudrovanje, tj. udubljenost u misli, zamišljenost.

Sve više imamo priliku da čujemo za izraz apstrakcija koji polako dobija na značaju. Sam pojam izuzetno je značajan u filozofiji i matematici, a ako vas zanima koje je njegovo značenje sledi objašnjenje.

apstrakcija

Etimološki posmatrano apstrakcija potiče od latinske reči abstractio, što znači izdvajanje, izvlačenje. Najjednostavnije rečeno apstrakcija predstavlja mudrovanje odnosno, čist akt mišljenja.

Apstrakciju veoma često definišemo kao nešto nestvarno i zamišljeno, nešto što postoji kao nedefinisan pojam, naša udubljenost u misli.

U filozofiji apstrakcija po definiciji predstavlja misaoni proces kojim se iz neke celine izdvajaju pojedini elementi radi njihovom posmatranja, odnosno uočavanja bitnih aspekata neke pojave i to na takav način koji će zanemariti neka njena svojstva koja nisu tako bitna.

U matematici ovaj pojam se odnosi na proces razmatranja izvesnih osobina objekta, izostavljanjem nekih osobina koje nisu relevantne.

Dakle, možemo zaključiti da apstrakcija predstavlja misaono izdvajanje nekih osobina i svojstava određenog predmeta od samog predmeta. Apstrakcija podrazumeva da nešto nećemo uzeti u obzir, odnosno da se nećemo obazirati na određenu osobinu kada budemo razmatrali određen objekat.

Share.