Filoksera

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to filoksera?

Lisna vaš koja nanosi štetu isključivo vinovoj lozi naziva se filoksera.

Pojam filoksera nam dolazi iz grčkog jezika, tačnije od reči φύλλον  koja označava list i ξερόν što znači suv. Naravno doslovno značenje bilo bi suv list, ali filoksera označava lisnu vaš koja nanosi štetu isključivo vinovoj lozi.

filoksira

Filoksera predstavlja insekat iz porodice Phylloxeridae, koji je izvorno potekao na obali reke Misisipi, ali je iz Amerike polako se rasprostranio na ostale kontinetne. Poznati su kao jedne od najvećih štetočina koji napadaju vinovu lozu.

Filoksera se hrani lišćem, ali i korenjem vinove loze, što za posledicu dovodi polako truljenje iste. Bro se širi, pa nakon što uništi jedan vinograd brzo pronalazi drugi.

Specifičnog su izgleda, slični biljnoj vaši. Ono što ih karakteriše jesu male dimenzije, što ih čini praktično neuočjivim. Dugačke su oko 1.016 milimetara i mogu se javiti u svim nijansama žute, zelene, narandžaste i smeđe boje.

Zbog svoje mirksoskopske veličine filoksera je gotovo nevidljiva za golo oko, pa tako mnogi je uoče tek kada za to bude kasno. Širi se putem zemlje, a njeno širenje je moguće i sa različitim poljoprivrednim alatkama kao što su vozila, čizme, motike i slično.

Nakon što dospe u jedan vinograd, filokseri je potrebno oko tri godine da se razmnoži i potpuno ga uništi. Bitno je istaći da iako u Americi ovaj insekat živi na listu i korenu, u Evropi uglavnom se nalazi u korenu što ga čini još neuočljivijim za ljude.

Share.