Griva

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to griva?

Gusta dlaka koja prekriva ramena i vrat kod životinja naziva se griva.

Pojam giriva dobro je poznat većini nas. Ovo je reč koja nema adekvatnu složenicu koja bi je zamenila, te se veoma često koristi. U slučaju da niste sigurni koje je njeno značenje sledi objašnjenje.

griva

Griva predstavlja zaštitnu dugu dlaku koja prekriva ramena i vrat kod nekih životinja. Griva se može javiti u više boja, a boja iste zavisiće od boje životinje na kojoj se nalazi. Od istog zavisi i sama struktura i veličina grive. Najčešća i najpoznatija je konjska griva.

Pored konja grivu imaju i mužijaci lava, hijene, neki vukovi, bizoni, morski lavovi, pavijani, magarci i slično. Iako mnogi misle da griva služi kako bi sama životinja izgledala impozantnije i lepše, ona ipak ima i druge uloge pored estetske.

Osnovna uloga grive jeste da reguliše toplotu kod životinja, ali i da u slučaju borbe dodatno zaštiti vrat. Takođe, griva štiti vrat od ujeda insekata.

Mnogi smatraju da i duga ljudska kosa predstavlja jednu vrstu grive jer na neki način reguliše toplotu vrata i štiti isti od ujeda različitih insekata.

Share.