Geologija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to geologija?

Nauka koja se bavi proučavanjem nastanka Zemlje, njenog sastava i strukture naziva se geologija.

Po etimologiji pojam geologija nastao je od grčkih reči Γεα u značenju zemlja i λογος što znači nauka. Kako samo ime kaže geologija jeste nauka o Zemlji, odnosno ona nastoji da objasni  kako je ista formirana, njen sastav i strukturu, kao i promene koje se na njoj dešavaju i dan danas.

geologija

Termin geologija prvi put je upotrebljen 1778-e godine od strane Žak Anri Delika, ali tek godinu dana kasnije isti je definisano švajcarski aristokrata i fizičar Horast-Benedik od Sosura. Naučnici koji sprovode sva potrebna istraživanja vezana za geologiju se nazivaju geolozi.

Geologija spada u najstarije nauke i prvi put je korišćena kako bi se ispitalo kamenje koje je korišćeno kao građevinski materijal. To se proširilo i na ispitivanje mermera i kreča, a veoma brzo su započeli sa istraživanjem minerala.

Postoji više podela geologije kao nauke, a najvažnija je ona koja raščlanjuje Zemlju na određene regije: kontinente, okeane, mora, rudne pojaseve i druge elemente  kako bi pokazala njihov nastanak i građu.

Danas više nego ikada vlada veliko interesovanje za ovu nauku, jer se veruje da se u njoj nalaze odgovorni na pitanja kako se rešiti brojnih negativnih klimatskih promena kao što je globalno zagrevanje.

Share.