Regrsija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači regresija?

Regresija označava povlačenje, a u zavisnosti od toga u kojoj se oblasti koristi ima određenja dopunska značenje.

Pojam regresija latinskog je porekla i označava povlačenje odnosno vraćanje nečega. Od zavisnosti u kojoj se sferi upotrebljava zavisi i njeno značenje.

U geodeziji izraz regresija koristi se da označi spuštanje obalne crte i povećavanje kopna, odnosno  regresija predstavlja povlačenje mora koje se može desiti usled izdizanja kopna ili povlaćenja mora.

Regresija

Za nastanak regresije zaslužni su epirogreni pokreti koji predstavljaju kolebanja između kontinentalnih blokova i okeana koje traje vekovima i bitno ne utiče na promenu strukture Zemljine kore.

Korišćenjem različitih geoloških mera lako je moguće utvrditi regresiju koja se danas sve češće javlja i zbog klimatskih promena (globalno zagrevanje zemlje), ali i zbog nekih drugih tetonskih pokreta (kao što je radijacija i slično).

U genetici regresija podrazumeva pojavu po kojoj potomci imaju tendeciju da se menjaju ali u istom pravcu kao i njihovi roditelji. To se obično dešava sa dosta slabijim intezitetom, što znači da će deca od nižih roditeja imati tendeciju da u proseku budu niži i slično.

U psihologiji regresija je veoma važna i predstavlja povlačenje libida kada se kod ličnosti razvijeni i zreli stupnjevi razvoja vraćaju na ranije (nezrelije) oblike ponašanja.

Regresija se uglavnom javlja kao reakcija na određene traumatične događaje, a može se desiti i kada određena osoba nađe određenu prerpeku za koju nije u stanju da pronađe adekvatno rešenje.

Najjednostavnije rečeno možemo reći da regresija predstavlja naše vraćanje na obrasce ponašanja koje smo ranije koristili (na primer u periodu detinjstva).

Moderna psihologija sve više koristi regresivnu terapiju kako bi ušla u srž dubljih problema koje određena ličnost ima i pomogla joj da pronađe koren (uzrok) istih. Pa tako mnogi tvrde da uz pomoć regresije možemo se vratiti u najranije periode detinjstva ili pak setiti šta smo radili u nekom od prošlih života.

Share.