Intenzitet

Pinterest LinkedIn Tumblr +

intenzitet

Šta je to intenzitet?

Delovanje snage, odnosno jačina naziva se intenzitet.

Intenzitet je reč koja se gotovo svakodnevno upotrebljava i veliki broj ljudi zna značenje ove reči. Ipak ako ste među onima kojima nisu sigurni šta intezitet znači i kada mogu upotrebiti ovu reč na pravom ste mestu.

Po etimologiji intenzitet je nastao od latinske reči intensitas u značenju jačina, silina, žestina. Intenzitet predstavlja delovanje snage odnosno unutrašnju jačinu delatnosti, delotvornosti, tj. veličini snage. Intenzitet možemo koristiti i u značenju napregnutost, napetost, naprezanje i silina. U fizici Planckov je dao definiciju intenziteta i formulu za njegovo izračunavanje.

Bitno je istaći da mi uglavnom ovu reč koristimo u značenju jačina, tj. delovanje neke snage. Primeri za upotrebu ove reči bili bi:

“Intenzitet zemljotresa nije bio toliko veliki.” – što znači da delovanje tj. snaga zemljotresa nije bila toliko velika.

“Trebalo bi da pojačam intenzitet vežbi.” – ovde pojam intenzitet označava takođe snagu, odnosno da se vežbe moraju raditi jače i snažnije.

“Pojačan intenzitet saobraćaja na putevima koji vode ka Crnoj Gori uslovio je gužvu na tim delovima autoputeva.” – još jedan primer u kojem vidimo da intenzitet označava jačinu i pojačanu snagu nečega (u ovom slučaju saobraćaja).

Share.