Kooperant

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kooperant

Šta je to kooperant?

Član neke zadruge naziva se kooperant.

Da li Vam je neko rekao da ste kooperant? A da li znate šta taj pojam znači? Kooperant je pojam za koji bi trebalo da ste čuli do sada. Često se u novinama, različitim TV emisijama i slično sprovode istraživanja zašto je dobro biti kooperant. U daljem tekstu saznajte značenje ove reči.

Kooperant je reč preuzeta iz francuskog jezika i ima značenje saradnik, odnosno član neke zadruge. Kooperanti su osobe koje se nalaze u različitim zadrugama čime stiču određene pogodnosti. Primera radi osiguranici koji se pridruže određenoj poljoprivrednoj zadruzi možda će morati da plate određenu članarinu, ali za uzvrat imaće pogodnosti koje ostali proljoprivrednici koji nisu članovi te zadruge nemaju. Pa tako pored pruženih saveta i stručne pomoći koju mogu dobiti u zadruzi, ona im može omogućiti i siguran dalji plasman  proizvoda poljoprivrednika.

Različite zadruge nude različite pogodnosti svojim članovima, a biti kooperant je veoma bitno za ljude koji se bave određenim delatnostima jer tako najpre upoznaju ljude koji se bave istom delatnošću, imaju mogućnost za dobijanje različitih stučninih saveta i svu neophodnu pomoć.

Kooperant može postojati i u okviru preduzeća, odnosno firme. Često se određene firme zajedno udruže odnosno postanu kooperanti i to uglavnom zbog smanjivanja torškova proizvodnje i radne snage, čime se provećava profitabilnost preduzeća.

Share.