Karabinjeri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su to karabinjeri?

Najjednostavnije rečeno karabinjeri su italijanska  vojna policija.

Sigurno ste do sada čuli za pojam karabinjeri koji se možda ne upotrebljava tako često u svakodnevnom govoru, ali na vestima, u novinama, a sve češće i u filmovima možemo čuti za ovaj pojam. Ako vas je zanimalo njegovo značenje na pravom ste mestu.

Karabinjeri

Reč karabinjeri italijanskog je porekla i odnosi se na posebnu policijsku vojnu policiju koja je za razliku od običnih policajaca pod zapovedništvom vojnih snaga. Ovaj pojam svoju definiciju dobio je početkom 19-og veka kada je na kraljevski zahtev osnovan poseban odred ljudi koji su imali zaduženje da brane državu kao vojna institucija, ali i da obavljaju zadatke koje obavlja običan policajac odnosno da održavaju javni red i mir. Za njihovog osnivača smatra se Viktor Emanuel Prvi koji je bio kralj Sardinije.

Još od kada su osnovani pa sve do danas karabinjeri su ostali prepoznatljivi pre svega po svojoj uniformi. Pa tako njigove odore tamno plave su boje, a na glavi im se nalazi šešir. Njihovo odelo ukrašeno je sa srebrnim ukrasima od kjih se posebno ističe kaput sa brojnim ukrasima koji su se nalazi na okovratniku i manšetama. Kako su u okvirukarabinjera postojali pešaci i konjanici, često im je odelo bilo dizajnirano drugačije kako bi bili lako prepoznatljivi.

Svi karabinjeri podeljeni su na divizije, a svaka divizija imala je određenu oblast o kojoj je morala da vodi računa (da se brine i održava red u istoj). Divzije su radi lakšeg komandovanja i podeljenja zaduženja bile podeljenje na čete. Poznati po hrabrosti oni su učestvovali u svim italijanskim pobedama u proteklih sto godina, te njihova sposobnost nikada nije bila dovođenja u pitanje. Karbinjeri su bili i ostali najelegantnija policijsko – vojna snaga u svetu koja i dan danas ponosno paradira u svojoj uniformi i kojima je čast da služe svojoj državi.

Njihov moto glasi „Uvek veran“ i poznato je da su jako plemeniti i čestiti. Himna koju pevaju nosi naziv „Devica Fidelis“ i dobro je poznata svakom Italijanu širom sveta.

Share.