Kandelaber

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kandelaber

Šta je kandelaber

Vrsta svećnjaka naziva se kandelaber.

Teško je ne zapaziti velike svećnjake poput onih nalik stubovima koji stoje na sredini svečanih sala, nekih velikih holova dvorana, unutar nekih hramova i td. Jedan od takvih je zapravo i takozvani kandelaber.

Izraz kandelaber potiče od latinske reči candelabrum u značenju svećnjak, odnosno od reči candela što znači sveća ili voštanica. U srpski jezik se ovaj pojam preneo u istom značenju, te predstavlja bogato ukrašen veliki svećnjak u obliku stuba sa tri i više ogranaka.

Kandelaber se odnosi i na veliki svećnjak na javnim mestima, naročito pred trgovima, zgradama itd.

Kandelaber se u metaforičkom smislu naziva i drvo sveća, s obzirom da ima nekoliko stalaka koji “izlaze” iz glavnog nosača, stuba, nalik stablu kod drveta.

Iako je unutrašnje osvetljenje svećnjacima odavno zamenjeno električnom rasvetom, mnogi današnji dizajneri enterijera nastavljaju da se bave stilskim kreacijama i dekoracijom svečanih prostorija kroz moderno dizajnirane svećnjake nalik kandelaberu.

Ne treba da čudi, ako ovu reč čujete na nekom drugom govornom području i u drugom značenju. Na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, množina od reči candelabra jeste nadimak, drugo ime, za radio predajnike koji imaju, najčešće, više antena za prenos i širenje sadržaja.

Share.