Oportunitet

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oportunitet

Šta je to oportunitet?

Specifična povoljna okolnost naziva se oportunitet.

Etimolozi nam objašnjavaju poreklo izraza oportunitet navodeći latinsku reč opportunus koja se doslovno prevodi kao zgodan ili podesan.

Pojam oportunitet obično podrazumeva neku zgodnu priliku ili povoljnu okolnost. Tako se za nekog ko se dobro snalazi u datim situacijama kaže da je oportunista.

Pri radničkim pokretima, na primer, oprtunista je je onaj koji je sklopio sporazum sa klasnim neprijateljem u svim prilikama.

U medicini može se odnositi na sklonost ka nekoj bolesti. Dok se u pravnom sistemu najčešće označava kao načelo oportuniteta.

Načelo oportuniteta, kažu pravnici, bi trebalo da se primenjuje u većem broju slučajeva, tačnije kad god to zakonske mogućnosti dozvoljavaju.

Načelo oportuniteta daje pravo tužiocu da predloži аlternаtivne sаnkcije u određenim slučаjevimа, ne vezano da li se predmet nalazi pred istrаgom ili ne, jer to dalje omogućava da se više sredstava usmeri nа vаžnije i teže slučаjeve. Tako se punom primenom ovog načela jača (pored povećavanja efikasnosti sudova) i uloga javnog tužioca u borbi protiv kriminala.

Tužilaštva nastoje uvek da primene načelo oportuniteta kod saobraćajnih nezgoda (izuzev ako je osumljičen vozio pod dejstvom alkohola, prošao kroz crveno ili ako se udes desio na pešačkom prelazu), zatim kod nanošenja lakih povreda, ali i kod slučajeva dilovanja droge gde je pronađeno do 5 grama marihuane.

Zakođe, kod načela oportuniteta tužilac ima ovlašćenja da odloži gonjenje kao i da odbaci krivičnu prijavu protiv prestupnika kojima je propisana kazna do 3 godine zatvora, ali pod uslovom da prestupnici ispune jedan ili više zakonski propisanih uslova.

Share.