Mobilizacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mobilizacija

Šta je to mobilizacija?

Mobilizacija predstavlja pokretanje, odnosno stavljanje nečega u pokret.

Reč mobilizacija veoma je česta na našim prostorima zbog čega je veliki broj ljudi upoznat sa njenim značenjem. Koristi se u svakodnevnom govoru, ali i u medicini i vojsci. Ako Vas zanima značenje ove reči na pravom ste mestu.

Pojam mobilizacjia nastao je od francuske reči mobilisation u značenju pokretanje odnosno stavljanje nečeg u pokretno stanje.

U vojsci mobilizacija predstavlja okupljanje i pokretanje, tj. dovođenje vojne sili ili zaliha u stanje spremnosti za rat. Prvi put u ovom značenju reč mobilizacija upotrebljenja je sredinom 19-og veka i odmah je postala od velikog značaja. Teorije i tehnike mobilizacije menjale su se od njenog nastanka do danas. Termin suprotan od reči mobilizacija jeste demobilizacija.

Kada je uvedeno obavezno služenje vojnog roka mobilizacija je postala od izuzetnog značaja. Za vreme Francuske revolucije mobilizacija je doživela svoj vrhunac i prvi put je masovno pokrenuta snaga zbog čega je promenjena osobina rata. Različite zemlje su sprovodile različite vrste mobilizacije, a brojne tehničke i društvene promene uticale su na primenu bolje organizovanosti kada je u pitanju prikupljanje i pokretanje vojske.

U medicini mobilizacija predstavlja jednu vrstu terapijskog postupka kojim se jedan deo tela ili jedan organ ponovo pokreće (čini pokretnim). Primena mobilizacije zavisiće od vrste iste. Pa tako moguće je uraditi konzervativnu mobilizaciju koja predstavlja različite fizioterapije kojim se ponovo pokreću zglobovi, a pored nje poznata je i polukonzervativna mobilizacija stručno nazvana „bissement force“ koja se takođe upotrebljaa za mobilizaciju zglobava. Hiruška mobilizacija predstavlja nešto služeniji popustak gde se zglobovi, creva i slučno stavljaju u pokretno stanje hiruškim putem (kapsulotomijom, artrolizom i slično).

Share.