Dernek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dernek

Šta je to dernek?

Vrsta velikog veselja naziva se dernek.

Termin dernek više se koristi u području Bosne i Hercegovine nego u ostalim delovima Balkana. Zato ne treba da vas začudi ako vas neko pozove na dernek ili vas pita da pomognete oko organizacije istog.

Etimolozi su naravno ispitali poreklo i ovog nesvakidašnjeg izraza i uputili nas na tursku reč dirnek koja se doslovno prevodi kao sabor ili vašar, ali i uopšte kao veselje pa i svadba.

Uobičajeno je da se na derneku bude veseo, da ne zafali ni jela ni pića, a ne retko se i peva do zore. Dernek se može organizovati i povodom slave, rođendana, ispraćaja, diplomiranja, matura, kao i povodom neke godišnjice, mada se može napraviti i bez konkretnog razloga što se vrlo često i dešava.

Ko je studirao zna da je svaki položen ispit dobar povod za dernek, tek za diplomski ne treba ni pominjati.

U turskoj se pod dernekom vrlo često podrazumeva da ste se toliko lepo proveli na nekom veselju da vredi o njemu pričati možda čak i tokom cele godine. Derneci spadaju u jedne od najboljih, odnosno najveselijih provoda.

Odličan primer derneka u Bosni je tradicionalni stočni vašar u Turbetu, poznatiji upravo kao Dernek. Tu se može naći od poljoprivrednih proizvoda i tehnike, do odeće i obuće, kao i prehrambenih proizvoda svih vrsta, ali i stočarska razmena ili kupoprodaja.

Share.