Neimar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Neimar

Šta su to neimari?

Stari naziv za arhitekte jeste neimari.

Ranije pre uvođenja pojma arhitekte korišćen je termin neimari koji se i dan danas može čuti u nekim predelima naše zemlje. Najpre, neimari su bili graditelji čije je osnovno zaduženje bilo građenje kuća (tj. osmišljanje plana za građenje iste i sprovođenje tog plana u delo), dok vremenom njihovo zanimanje postalo je dosta kompleksije.

Etnološki posmatrano reč neiman potiče iz arapskog jezika i nastala je od reči mimar u značnju graditelj. Neiman jeste stručnjak za arhitekturu, odnosno osoba koja se bavi osmišljanjem i projektovanjem određenih zgrada. Njihovo nije samo da nacrtaju plan zgrade već veoma često i da vrše nadzor građenja iste. Oni moraju zadovoljiti sve potrebe korisnika i investitora građevine.

Posao neimara je jako složen jer on najpre mora da razgovara sa korisnikom i utvrdi koje su njegove želje tj. kako je on zamislio da izgleda ta zgada. Zatim u projekciju iste mora da uključi i finansijska sredstva kojima korisnik raspolaže, vreme koje je potrebno za izgradnju i da u svojoj glavi projektuje kako bi ta zgrada izgledala.

Potom on će izvršiti više skica dok ne dođe do one odgovarajuće koja po njemu zadovoljava sve uslove. Neimari svoj posao mogu obavljati iz kancelarije gde im je neophodan samo papir, olovka, lenjir i rapidograf. On može vrštiti sve potrebne nadzore tokom zidanja zgrade, ali nakon što završi skiciranje projekat njegov posao može biti okončan.

Share.