Namazan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nije retkost da za nekoga čujemo da je namazan. Šta znači kada neku osobu opisuju na taj način?

Pojam namazan se koristi u prenesenom značenju kada se opisuje nečije ponašanje i iskustvo. Kakvo je to preneseno značenje prideva namazan?

Najjednostavnije objašnjenje bilo bi da je namazan onaj ko je pun iskustva, koga je teško prevariti, ko je lukav i snalažljiv.

Namazana osoba ne mora nužno biti loša, kako u prvi mah deluje. U zavisnosti od situacije i konteksta u kome koristimo ovu reč, ona može imati dvojako značenje: pozitivno, u smislu snalažljivosti, znanja, sposobnosti i veština, i ono negativno koje ukazuje na osobu koja u snalaženju prelazi granice moralnog, prihvatljivog i dostojanstvenog, pa i zakonitog.

Nekada se kaže i da je neko “namazan svim farbama” ili “ofarban”. Tada se prvenstveno misli na osobu od koje se sve može očekivati.

Pridev namazan se još može objasniti i sledećim osobinama: To je neko ko je sposoban da se snadje i preživi u svim situacijama i nedaćama, da se izvuče iz skoro bezizlazne situacije, njemu je teško ili nemoguće podvaliti, on brzo računa, vešt je, prepreden, pametan, uglavnom obrazovan, ima prijatelje iz svih slojeva društva, skoro uvek deluje staloženo dok mozak radi punom parom, najvažniji su mu sopstvena računica i korist i neprekidno je na oprezu kako bi sve teklo onako kako je pažljivo isplanirao.

Share.