Nacionalnost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nacionalnost

Šta znači reč nacionalnost

Pripadnost određenoj naciji naziva se nacionalnost.

U istoj državi mogu živeti pripadnici različitih nacionalnosti, kako su kroz istoriju postojale tako i danas egzistiraju brojne nacionalno mešovite države.

Pojam nacionalnost potiče od latinskog korena nasci što znači roditi se, dok reč natio znači narod, društvena zajednica ljudi koji govore istim jezikom, te koji su zajedno proživeli politički i kulturni razvoj i koji su prožeti svešću o uzajamnoj pripadnosti i celovitosti u odnosu prema drugim nacijama.

Mnogi su skloni da nacionalnost određuju kao nečiji etnički identitet, ali to nisu isti pojmovi. Sa druge strane, u nekim drugim govornim područjima se pod ovim pojmom obuhvata država, pa je naionalnost vezana za državljanstvo.

Ipak treba odvajati i ova dva pojma, tj. nacionalnost i državljanostvo. S obzirom da je nacionalnost pripadnost pojedinca određenom narodu, odnosno naciji, a državljanstvo predstavlja pravnu vezu između pojedinca i države, prema tome jedna država ima svoje državljane koji ne moraju biti svi iste nacionalnosti.

Jedino nacionalističke ideologije povezuju nacionalnost i državljanstvo, jer po njima idealna društvena zajednica jeste nacionalna država koja funkcioniše po formuli jedna država jedna nacija.

Ako dete ima roditelje koji su po nacionalnosti različiti, kaže se da dete ima višenacionalno poreklo.

Takođe, ukoliko se Evropska unija shvati kao jedna država (ili primer bivše Jugoslavije) onda ona predstavlja pravi primer multinacionalne zajednice u kojoj žive pripradnici raznih nacionalnosti.

Share.

Leave A Reply