Nekroza

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to nekroza?

Vrsta oštećenja ćelija kože čiji krajnji rezultat jeste prerano odumiranje ćelija kože, odnosno razgradnja istih naziva se nekroza.

Da li ste čuli za pojam nekroza? A znate li šta on znači?

Prateći etimologiju dolazimo do informacije da izraz nekroza potiče iz grčkog jezika, tačnije od reči νεκρός, što znači mrtav. Nekroza ustvari predstavlja jednu vrstu oštećenja ćelija kože čiji je krajnji rezultat prerano odumiranje ćilja kože, te se iste razgrađuju.

nekroza

Ovaj patološki tip odumiranja ćelija dešava se nakon abnormalnih stresova poput raznih infekcija, ishemije ili neke fizičke povrede.

Što se tiče ovog kožnog oboljenja ono dovodi do oštećenja ćelijske opne i nekontrolisanog izbacivanja raznih produkata odumrlih ćelija. Kako se ti produkti izbacuju van ćelija nastaju dalje komplikacije kao što su upale tkiva i slično.

Nekroza se mora lečiti hiruškom intervencijom jer u suprotnom ona će dovesti do raspada tkiva koje dovodi do odumiranja delova dela koji su zahvaćeni sa istom. Sve to dovodi do krajnje smrti pacijenta u slučaju da se on nije podvigao odgovarajućem tretmanu.

Brojni su faktori koji utiču na pojavu nekroze, a dele se na unutrašnje i spoljašnje. Unutrašnji su različite povrede nervnih ćelima, frfoneurotički poremećaji, bakteriološki toksini i brojne druge prirodne supstance koje ubijaju ćelije.

Sa druge strane spoljašni faktori se odnose na brojne fizičke povrede koje dovode do oštećenja krvih sudova i ishemije. U spoljašnje faktore spadaju i izrazito visoka ili niska temperatura kao što su na primer smrzotine koje dovode do enormnog razaranja ćelija.

Bitno je istaći da nekroza nije neizlečiva bolest, ali ukoliko se otkrije na vreme i započne sa lečenjem iste. Sa druge strane ukoliko se otkrije u kasnom stadijumu dovodi do fatalnog ishoda po čoveka.

Share.