Bioskopija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bioskopija

Šta je to bioskopija?

Ispitivanje da li u nekom telu ima života naziva se bioskopija.

Pojam bioskopija je veoma redak u svakodnevnom govoru i retkost je čuti ovu reč. Ipak u raznim naučnim emisijama moguće je čuti ovaj pojam, a za sve one koje zanima njegovo značenje sledi objašnjenje.

Po definiciji bioskopija predstavlja ispitivanje da li neko telo ima sposobnost i da li je u njemu pretnodno bilo života. Etnološki posmatrano reč bioskopija nastala je od grčih reči bios u značenju život i opsein u značenju gledati. Za razliku od pojma biopsija koji je baziran na uzimanje tkiva radi ispitivanja uzroka smrti određene osobe bioskopija se bazira na uzimanje tkiva kako bi se utvrdilo da je ono “živo” odnosno da li je u njemu bilo života.

BIoskopija je česta pojava u bolnici i kod određenih bolesti radi otrkivanja vrste i uzroka bolesti neophodno je sprovesti istu. Biopsija se sprovodi tako što se uzme delić tkiva koji se ispituje pod mikroskopom ili se pak može hemijski ispitati. Postoji više različitih bioskopija koje zavise od toga da li se uzima samo deo tkiva ili tipa cela kancerogena (lili neka druga) izraslina.

Električna bioskopija predstavlja utvrđivanje smrti uz pomoć električne struje.

Share.