Totemizam

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Totemizam

Šta znači totemizam?

Verovanje i poštovanje totema naziva se totemizam.

Naziv totemizam potiče od indijanske reči totem koji predstavlja simbol ili plemenski znak, a najčešće vrstu životinje ili biljke u kojoj su poštovani preci i duhovi zaštitnici plemena. Prema tome i totemizam se određuje kao verovanje primitivnih naroda u zajedničko poreklo i mistični odnos između jednog plemena i neke vrste životinja, a ponekad i biljaka. Takvu životinju ili biljku (totem) su obožavali i smatrali osnivačem svog plemena, pa se obično po njemu i celo pleme nazivalo.

Totemizam se poštovao širom sveta, posebno u Australiji, Severnoj Americi (na severozapadnoj obali kod Indijanskih plemena) i Južnoj Americi (u području Amazona) i Africi, ali je pronađen i u predelima Nove Gvineje. Kod pomenutih Indijanaca na severozapadu Sjedinjenih Američkih Država pronađeni su totemski stubovi koji su visoki preko 4 metra, izrezbareni i oslikani sa motivima ljudskih i životinjskih likova.

Ipak prvi oblik totema i verovanje u isti nalaze se u starim centralno-australijskim plemenima. Oni su doživljavali totem kao životinjski mitski simbol koji je predstavljao pretke i njihove odnose koje su želeli da očuvaju generacijama, tako totem ima ulogu čuvara plemena.

Premda je totem predstavljao zaštitnika plemena, životinja (totem) nije smela da se jede ili kad su je jeli to je priređivano kroz strogi plemenski ritual.

Totemizam se može podeliti na individualni (unutrašnja povezanost koju pojedinci osećaju sa svom totemu) i grupni totemizam koji porodica ili neka veća zajednica oseća prema određenom totemu, a koji se nasleđivao po očevoj ili majčinskoj liniji.

Share.