Trolati

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači trolati?

Trolati je pojam koji se u internet terminologiji koristi za radnje koje sprovodi osoba čiji je osnovni cilj remećenje normalne diskusije, koja se odvija u nekoj internet zajednici.

Pojam trolati se koristi uglavnom u internet žargonu, a za sve one kojima nije baš najjasnije njegovo značenje, sledi objašnjenje.

Kao što svi znamo u sajber svetu dostupni su i dozvoljeni neki postupci i radnje, koje možda nisu dozvoljene ili karakteristične za stvarni svet. Ipak, i u virtuelnoj stvarnost postoje stvari koje ne bi ste smeli da radite.

Upravo jedna od tih stvari jeste trolovanje. Ova reč se odnosi na radnje koje sprovodi osoba čiji je osnovni cilj remećenje normalne diskucije koja se odvija u nekoj internet zajednici (na pr. forum).

Trolanje se definiše kao pisanje sa primarnim ciljem da se skrene sa određene teme i od sagovornika isprovocira određena emotivna reakcija.

Osoba koja troluje naziva se trol. Obično je reč o osobama koje nisu preterano zainteresovane za određenu temu, ali ipak ističu svoje mišljenje nastojeći da stvore razdor među ostalim članovima. Reč je o agresivnom nastupu zbog kojeg je pokrenuta diskusija neproduktivna.

Trolovi obično vređaju, daju lažne informacije, prozivaju i rade brojne slične radnje namerno provocirajući ostale članove diskusije.

Kada se otkrije osoba koja troluje, ona dobija zabranu pisanja, često na određen vremenski period, ali moguće je i njeno trajno uklanjanje sa iste.

Share.