Amfibija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Amfibija

Šta je to amfibija?

Specifična vrsta vodozemskog opstanka naziva se amfibija.

Prema atimologiji koja nas upućuje na poreklo izraza amfibija, navodi se da potiče od dve grčke reči amphi (okolo) i bios (život). Tako se ova reč prevodi i koristi u raličitim kontekstima.

Na primer, amfibija se odnosi kako na kopneno vozilo tako i na letilice, ali i na vodozemski svet.

Afibija kao kopneno vozilo predstvalja vozilo koje se može kretati i po kopnu i po vodi. Zatim kao letilica, pojam amfibija se odnosi na pokretni objekat, telo koje može uzletati i sletati na površinu zemlje i po vodi. Zato pojedinci termin amfibija poistovećuju sa specijalnom vrstom aviona koji ima točkove i čamac, pa se zbog toga lako spušta kako na kopnene tako i na vodene površine, te i uzleće sa istih.

U zoologiji svetu, amfibija ili amfibije jeste sinonim za vodozemce, tačnije životinje koje žive i na kopnu i u vodi, kao što je žaba i mnoge druge jedinke.

Takođe, amfibija prema pojedinim zapisima može se odnositi i na specifičnu vrstu biljaka koja raste u vodi ali i na zemlji. Takve biljke su rogoz, ševar i druge.

Izraz amfibijski označava vodozemski, ali se koristi i u figurativnom, odnosno prenesenom značenju kao dvojak ili prevrtljiv.

Share.

Leave A Reply