Rukoveti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su to rukoveti?

Ciklus od petnaest muzičkih rapsodija kojima se obično dodaju i Primorski napjevi kao šenaesta nazivaju se rukoveti.

Pojam rukoveti se gotovo i ne spominje u svakodnevnom govoru, a veoma slabo možemo ga čuti i u drugim društvenim sferama. Mesto gde najčešće možemo čuti ovu reč jeste oblast muzike i sve vezano za nju. Možete li sada da naslutite šta znači rukoveti?

Rukoveti

Stevan Stojanović Mokranjac jedan od naših najpoznatijih kompozitora komponovao je šesnaest rukoveti koje su brzo postale popularne. Rukoveti su ustvari ciklus muzičkih rapsodija kojih ima ukupno petnaest, a kao muzičku osnovu prilikom stvaranja istih Mokranjac je koristio pre svega srpske melodije, ali i melodije bliskih susrednih naroda.

Sam termin rukovet Mokranjac je preuzeo iz naroda jer je ga je splet ovih numera podsećao na rukovete livadarskog cveća. Odnosno time je želeo da ukase da se u rukovetima nalazi pregršt narodnih pesama. Ako posmatramo reč rukovet ona je srpskog porekla ranije korišćenja na našim prostorima i ima značenje kao danas reč buket.

Tokom kompovonovanja rukoveti Mokranjac je imao određene principe kojima je bio dosledan i to:

  • Od preko 500 narodnih pesama koje je sakupio on je odabrao samo one pesme koje po njemu poseduju visok muzički kvalitet.
  • Sve pesme su grupisane prema temi odnosno prema kraju iz koje su potekle.
  • Svaka rukovet čini jednu stilsku celinu. U tim celinama on je uspeo da ukomponuje više cikličnih muzičkih formi, pa su se tako smenjivale vesele i tužne pesme. Sve ovo utiče na to da se svakome dopadnu pesme (i onima koji vole tužne, kao i onima koji vole vesele pesme).
  • Mokranjac nije želeo da menja osnovu melodija koje je preuzeo.
  • U svim rukovetima on je naglasio psihološku vezu reči i muzike, a dijalog muškog i ženskog hora posebno je naglašen i dodaje još veću posebnost rukovetima.

Ukupno postoji šesnaest rukoveti, sa“Primorskim napjevima”, koji po mnogima čine poslednji rukovet jer se po formi uklapaju u iste. Ove pesme obradio je i prikupio Slavoljub Lžičar koje imaju posebnu mediteransku melodiju.

Share.