Zigurat

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zigurat

Značenje reči zigurat

Specifična vrsta hramova naziva se zigurat.

Etimologija nas upućuje na poreklo izraza zigurat navodeći asirsko vavilonsku reč zikkuratu koja znači vrh. Prema tome zigurat se i odnosi na vrstu stepenica piramide, odnosno hrama građenog u starom Vavilonu . S obzirom da ih ima više, jedna od takvih zigurat piramida poznata je pod imenom Vavilonska kula. Zigurati se danas mogu naći u Iranu, a nekada u drevnoj Mesopotamiji. Tako je u sumerskom gradu Ur, a današnjem Iraku, takozvani zigurat u Uru sagradio kralj Ur-Namu u čast sumerske boginje meseca Nani.

Inače, potreba za ovakvim hramovima potiče od ranih sumerskih hramova. Oni su bili pravouganog oblika na niskim platformama od nepečene gline. Ukoliko bi trebalo da grade nov hram, proširivali bi stari, odnosno pravili bi ga preko starog. Tako su se godinama nizali praveći oblik kule nalik stepenicama, te su nazvani zigurat ili vrh.

Zigurat koji predstavlja vrh u prvobitnom obliku je bio iznad svih građevina, nadvisivši celu svoju okolinu. Kao što se može nagovestiti iz prethodnog, do vrha zigurata vodile su stepenice. Dok je ispred samog zigurata obično bilo veliko dvorište u kojem su se donosili darovi kao nešto nalik požrtvovanju, ali i takozvana zemljarina koju su davali, tačnije plaćali seljaci, zakupci.

Inače većina građevina u Sumeru je pravlena od ostataka zemljanih opeka, koje su se sušile na suncu ili se pekle u pećima, s obzirom da je ceo Sumer bio siromašan prirodnim bogatstvima.

Share.

Leave A Reply